tiistai 20. lokakuuta 2015

MIKRONEULAUS


Mikro mikä?

Kun Suomeen 1980-luvulla saapuivat ensimmäiset mikrotietokoneet, sattui hauska sattuma. Keskustelu käytiin äitini (silloisen kotiäidin) sekä diplomi-insinöörituttavan Markun välillä. Markku ihmetteli työpaikallaan juuri näkemäänsä mikroa ääneen; “Onse kyllä jotakin se uusi mikro!” Tähän äitini hieman naurahtaen tokaisi, että “Mitäs siinä nyt niin ihmeellistä on? Meidän tytötkin (4 ja 5v.) käyttävät sitä ihan itse päivittäin…” Niin, Diplomi-insinööri Markku mitä ilmeisimmin puhuin aivan muusta mikrosta kuin kotona lapsia hoitava äitini…

Samankaltaista hämmennystä aiheuttaa kummajainen nimeltä mikroneulaus. Vaikka sitä on tehty iät ja ajat, yhtäkkiä se tuntuu olevan “MUST”, josta kaikki puhuvat Instagramissa ja Twitterissä. Se kuulostaa tieteelliseltä ja näyttääkin hurjalta. Pyysin vastauksia kysymyksiin plastiikkakirurgian erikoislääkäri, kirurgian ja lääketieteen tohtori Asko Salmelta.





Onko ihosi kuiva ja hauras? Tuntuuko, että voiteet eivät tehoa? Ihonhoidon uusin hittituote mikroneulaus lisää ihovoiteiden tehoa ja tervehdyttää ohutta ihoa.


Mistä mikroneuleuksessa on kyse?

“Neulauksessa on kyse siitä, että mekaanisesti tehdään reikiä sarveiskerrokseen iholla. Tehtyjen reikien kautta iholle laitettavat voiteet pääsevät imeytymään ihon sisään”, Asko kertoo ja tarkentaa, että normaalisti sarveiskerros estää kaiken moskan ja myös siis voiteiden imeytymisen ihoon. “Ilman sarveiskerrosta ihminen vettyisi jo suihkussa.” Toisin sanoen, kun laitat iltaisin voidetta ihollesi, laitatkin sitä vain sarveiskerrokseesi, siis ihon pintaan.

Neulausta voi käytännössä tehdä kolmella eri tavalla; syväneulauksena, mikroneulauksena klinikalla tai kotihoitona. “Syvemmässä neulauksessa neula aiheuttaa myös paikallisen reaktion ihon sisällä, jolloin vapautuu mm. kasvutekijöitä. Tämä vaatii anestesian kivun vuoksi. Koska sarveiskalvo on hyvin ohut myös lyhyillä neuloilla tulee tulosta.” Mikroneulauksen voi tehdä klinikalla pintapuudutusvoiteen turvin tai kaikkein ohuimmilla neuloilla itse kotona.


Mikroneulaukseen tarkoitettu rulla on kuin pienen pieni maalitela. Laadukas rulla liikkuu iholla vaivatta ja sen neulat pysyvät tiukasti paikoillaan.


Miten mikroneulaus tehdään?

Klinikalla tehtävä toimenpide alkaa ihon puudutuksesta ja huolellisesta puhdistuksesta. Kasvojen alueen tehokkaaseen rullaukseen menee aikaa noin 20 minuuttia. Syvempien hoitojen jälkeen iho punoittaa voimakkaasti, siinä on naarmun näköisiä pieniä viiruja, veripisaroitakin nousee pintaan. Kotirullauksesta ei koidu mitään toipumisaikaa.

“Koska iho on tavallaan auki, niin on hyvin tarkkaa mitä iholle laittaa eli vain aineita, jotka sopivat neulauksen jälkeen käytettäviksi”, Asko tarkentaa. Oikean kotihoitotuotteen valinnassa tarvitaan ammattilaisen apua. “A-vitamiinin hyödyistä neulauksen yhteydessä on puhuttu jo pitkään, toistakymmentä vuotta”. Sen käyttöä suositellaan myös Bulevardin Apteekissa neulaushoitojen jälkihoitona. Suosittuja A-vitamiini-ihonhoitotuotteita ovat esimerkiksi Bellavita sekä Environ –hoitosarjan tuotteet.


Kenelle mikroneulaus sopii?

Mikroneulauksella voi hoitaa monenlaisia iho-ongelmia, mutta myös ylläpitää tervettä ihoa. “Ohentuneen, ryppyisen ihon tervehdyttäminen, terveen ihon ylläpito, käytettävien ihonhoitotuotteiden maksimointi”, Asko listaa neulauksen hyötyjä. Myös arpien hoidossa, esimerkiksi aknen aiheuttamana, neulauksesta on varsin hyvä hyöty. “Mitä huonompi/ohuempi/vanhempi iho sitä heikompi sarveiskerros ja sitä nopeammin saa tuloksia. Ihon vahvistuessa myös neulauksen teho voi tuntua laskevan, koska iho on vahvempi ja terveempi.” Hoitoa voi tehdä tietysti myös muuallekin kuin vain kasvoille, esimerkiksi decolteelle ja kaulan iholle. Sopiva ikä aloittaa mikroneulaus on 30 vuoden tienoilla, koska tässä iässä ihon oma uusiutumiskyky heikkenee.



Mikroneulausta voi tehdä esimerkiksi aknen aiheuttamille arville


Kuinka usein ihoa voi hoitaa?

“Mikroneulausta voi tehdä jatkuvasti, mutta syvää neulausta vain viikon välein kuureina”, Asko ohjeistaa. Sopivan hoitosuunnitelman laadinnassa auttaa lääkäri tai hoitaja. Kotihoitoa voi tehdä ihan joka ilta.

Mikäli siis olet kokenut, että voidepurkkien lupaukset eivät koskaan pidä paikkansa, kyse on kuin onkin pienestä valkoisesta valheesta. Voiteessa on kyllä tehoa, mutta teho pitäisi saada vietyä oikeaan paikkaan. On siis yhtälailla eri asia puhua mikrotietokoneesta ja mikroaaltouunista, kuin ihon hoidosta ja ihon sarveiskerroksen hoidosta, eikö?

Tämä juttu on toteutettu yhteistyössä plastiikkakirurgian erikoislääkäri, kirurgian ja lääketieteen tohtori Asko Salmen (Sairaala KL) kanssa.


4 kommenttia:

  1. Osallistun mikroneulan arvontaan, hyvä teksti. Kokeilen ehdottomasti! :) -Jenni Hilska

    VastaaPoista
  2. Olen halunnut jo pitkään testata mikroneulausta. Osallistun arvontaan.

    VastaaPoista
  3. Osallistun arvontaan. -Johanna Kallio

    VastaaPoista